pondelok 15. mája 2017

Julie Klassenová- Slúžka z Fairbourne Hall

Z anglického originálu- The Maid of Fairbourne Hall
Žáner- historický román
Preklad- Lucia Mosorjaková
Séria- nepochádza
Počet strán- 480
Väzba- mäkká väzba
Rok vydania- 2014
Vydavateľstvoi527.net
Čítané- máj 2017

Viac informácií o titule nájdete na tomto odkaze.


O čom je táto kniha?
V snahe uniknúť pred sobášom s bezcharakterným mužom sa Margaret Macyová prezlečie za slúžku a uteká z Londýna. Ak sa jej do najbližších narodenín podarí ostať slobodnou, získa dedičstvo a s ním aj sladkú nezávislosť. Nikdy však neplánovala naozaj pracovať ako slúžka. A rozhodne nie v dome Nathaniela a Lewisa Upchurchovcov – obaja kedysi boli jej ctiteľmi. Margaret zápasí so svojou prvou skutočnou prácou v živote a usiluje sa udržať svoju totožnosť v tajnosti, najmä keď vznikne podozrenie a zvedavé oči zavítajú do Fairbourne Hall. Vyhne sa pasci, ktorá ju má vylákať z úkrytu?

Moje hodnotenie-

"Brit vie... že duše sa neodlišujú farbou, a v očiach Stvoriteľa sú podstatou rovnakou; že po páde žiadnej škvrna nechýba a Božia láska ich každú tou istou cenou vyplatila."
(str. 380)

Jednoduché a neskutočne milé. Julie Klassenová vytvorila strhujúci príbeh, ktorý ma milo prekvapil. Očaril ma predovšetkým svojou myšlienkou a netypickým prostredím, v ktorom sa dej odohráva. Kniha ma pohltila natoľko, až som mala problém venovať sa iným činnostiam. Skrátka, Julie Klassenovú som si pripísala na zoznam obľúbených autoriek historických romancí. Prečo? Odpoveď je veľmi jednoduchá.


Spisovateľka si ma získala predovšetkým zaujímavou myšlienkou, ktorú vložila do tohto diela. Myšlienku, kde dievčina, ktorá je zameraná len ma materiálne a povrchné hodnoty, sa zmení na rozvážnu a charizmatickú ženu. Knihy, kde postavy menia svoj pohľad na život a uvedomia si svoje chyby, patria medzi moje najobľúbenejšie.

Ešte nikdy som nečítala historický román, ktorý by sa odohrával v nižšej vrstve, konkrétne vo vrstve služobníctva na šľachtickom panstve. Toto čítanie bolo pre mňa vskutku obohacujúce a som nesmierne rada, že som sa rozhodla po tejto knižôčke siahnuť. Aj keď, poviem vám- je to riadna bichľa a čítala som ju cez dva týždne. :D

Musím sa priznať, že z počiatku som bola znechutená. A to doslova. Myslela som, že knihu odložím späť a vrátim sa k nej tak o 50 rokov.
Z počiatku namyslená a odporná hlavná hrdinka mi bola ako klinec do oka. K tomu nepomohol ani nie moc sympatický hlavný hrdina, ktorý sa predstavil tak, že niekomu rovno vrazil.
Bola som z toho doslova omráčená a krútila som hlavou so slovami "WTF that beginning"? :D Takže hovorím vám, začiatok ma úplne dostal a myslela som, že som opäť natrafila na ďalšiu blbosť. (ako to bolo u mňa v poslednej dobe zvykom.)


"Kto dokáže porozumieť ženám? Možno iná žena, uvedomil si."
(str. 442)

Ako dej plynul, moje prvotné rozhorčenie sa pomaly rozplynulo. Hlavná hrdinka Margaret sa vyvíjala zarovno s čitateľom. Ako sa príbeh stupňoval, z nadutej aristokratky sa stala sympatická a pokorná mladá žena, ktorá ma svojou zmenou očarila. Veľmi som si ju obľúbila.

To isté platí aj o druhom hrdinovi Nathanielovi, pri ktorom sme zistili, že prvotné stretnutie, v ktorom sa nám predstavil ako agresívny divoch, bolo mylné, a pod drsným vzhľadom sa skrýval milujúci muž. Neodolateľný a rozumný mladý muž. Moje srdce si rozhodne získal.


V knihe sa nachádzalo pár trefných poznámok, ktoré ma veru rozosmiali. Mám rada príbehy, ktoré sú obohatené citátmi alebo nejakými poučnými textami, ktoré oživia dej.
Julie Klassenová má u mňa obdiv hlavne kvôli tomu, že príbeh, ako som už spomínala, zasadila do nižšej vrstvy služobníctva. V závere románu taktiež písala, že musela načítať neskutočne veľa kníh o etikete, povinnostiach a režime, ktoré muselo služobníctvo dodržiavať.
Na knihe bolo vidno, že autorka vie, o čom píše a netára len tak do vetra. Dozvedela som sa množstvo pozoruhodných informácií, ako napríklad, že slúžky museli nosiť modré rovnošaty a kuchári červené. Vskutku zaujímavé. :)


"Volajú ma Pirát Básnik. A niektorí aj Poetický pirát. Aká prelietavá je pani Sláva, keď sa nevie usadiť na jednom mene."
(str. 54)

Miestami mi to však prišlo trochu natiahnuté. Posledných 50 strán som sa občas nudila a počítala strany dokonca. Myslím, že keby autorka Margaretin pobyt vo Fairbourne Hall skrátila o takých 100 strán, bolo by to tak akurát. Samozrejme, je to len môj názor

Koniec splnil moje očakávania a tak som bola nadmieru spokojná. Aj keď, vadilo mi, že hrdinovia chodili okolo seba ako okolo horúcej kaše a nie a nie si priznať pravdu. Občas som dúfala, že sa jeden na druhého vrhnú v zamilovanom objatí a príbeh naberie romantický spád. Žiaľ, nestalo sa. :D Ale nevadí. Nemôže byť každá kniha na jedno kopyto.


Knihu určite odporúčam všetkým, ktorí majú radi viac prepracované a hrubé historické romance. Kto čaká rýchlokvasnú rozprávku, bude sklamaný. Slúžka z Fairbourne Hall je veruže jedinečný príbeh, ktorý vám vyrazí dych! :)


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu PreŠkoly.sk Ak vás kniha zaujala, môžete si ju zakúpiť TU!

6 komentárov:

  1. Pekná recenzia :) Kniha vyzerá veľmi zaujímavo.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ♥♥♥ joj zboznujem tieto recenzie :D.. vzdy mi srdce podskoci ked vidim novu recenziu, novy prispevok :D.. uzaaaaasne uzasneeee :D.. spehujem tento blog denno-denne, je proste TOP :) len tak dalej Bleise, tes ma aj nadalej krasnymi fotkami a lakavym textom :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeminku, ďakujem veľmi pekne! Takýto krásny komentár... veruže nemám slov, neviem čo povedať. :) :) ♥♥♥ Veľmi pekne ďakujem. Nesmierne si to vážim, že tu mám aj takýto špehov, ktorý parazitujú na mojich textoch. :) ♥♥ Ďakujem a maj sa krásne. :)

      Odstrániť
  3. Kniha ma čaká už od Vianoc minulého roka, pretože som ju dostala ako dar od sestry a hnevám sa na seba, že som jej ešte nedala šancu. Moja mamina má knihu už dávno za sebou a veľmi sa jej páčila, takže som na ňu fakt zvedavá a po tvojej recenzii ešte väčšmi ^.^ Tak sa na ňu teším!!! Inak, Julie je naozaj super, len Učiteľ tanca ma naozaj sklamal, no čítala som od nej Tajomstvo Pembrooke Parku a tá bola úžasná❤ Chcela by som mať doma od nej všetky knihy...na pohľad sú nádherné a romány z tohto obdobia milujem. Ach, už aby som sa začítala...super recenzia a fotky, joj, no opäť paráda❤^.^❤

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak na čo čakáš? :D Rýchlo, ale že rýchlo sa do nej pusti!! ♥♥♥ Takúto chybu by si mala ihneď napraviť, pretože táto knihe je skvelá! :) Máš sa na čo tešiť! :) Ach, aj na to sa chystám, ale obávala som sa toho. Ale keď vravíš, že je to skvelé, nemám nad čím dumať! :) Ja takisto- je to skvelá spisovateľka! :) Ďakujem ešte raz! :)♥♥♥

      Odstrániť