piatok 15. januára 2016

Anne Golonová- Angelika a Kráľ 3

Z francúzskeho originálu- Angelique et le roy
Žáner- dobrodružno- historická romanca
Preklad- Vladimír Dudáš a Ladislav Šimovič
Počet strán- 530
Väzba- pevná
Rok vydania- 1991
Vydavateľstvo- Slovenský spisovateľ
Séria- Angelika (3. časť zo 14)
Čítané- november 2015

O čom je táto kniha?
V treťom pokračovaní príbehov krásnej Markízy anjelov sa ocitáme spolu s hrdinkou uprostred prepychu a nádhery dvora Ľudovíta XIV., ktorý v tom čase obdivovala celá Európa i vzdialené krajiny Ázie. Na dvore, kde sa za bezstarostným životom, ktorý šľachtici trávia v dômyselných zábavkách a príjemných rozkošiach, skrýa každodenný nemilosrdný a tvrdý boj o získanie nových výhod, lepšieho postavenia či udržiavania si pozícií, alebo dokonca zápas o holý život.

Moje hodnotenie-
Túto knihu som čítala asi v novembri. Musím sa priznať, neskutočne sa premáham, aby som si spomenula, o čom bola.

Nie je to preto, že bola nudná alebo čo. Len knihy od Anne Golonovej sú strašne objemové a s veľkým množstvom informácií.

Kniha sa mi veľmi páčila, určite bola lepšia ako film, ale to je dosť pravdepodobné. Väčšinou knihy sú vždy lepšie ako filmy.

Takže, musím sa priznať- v tri štvrtine som asi knižku odložila a po mesiaci som ju dočítala- bolo to preto, že Angeliku som vtedy čítala v kuse, 1. , 2. a 3. diel za sebou. Bola som už unavená z toho a mala som chuť na niečo iné. Ale nakoniec som ju aj dočítala.

Takže poďme ku knihe.

Kniha- konkrétne táto séria- nie je jedno hubka na jeden týždeň. Ja osobne som ju čítala mesiac. :)

Veľmi matne si viem vybaviť scénky do podrobna.

Viem, že Filip, jej druhý manžel mi prišiel zo začiatku ako neskutočný hajzlík. Tuším to aj tak začalo, že ju uniesol do kláštora aby nemohla ísť ku kráľovi.Viem, že ju bil a správal sa odporne.

A keď už sa konečne začali mať radi, zabili ho. Takže to človeka riadne naserie! :D

Kráľ, no tak v niektorých okamžikoch som chcela, aby bola s ním. Niekedy sa ku nej správal veľmi pekne a bol taký.. Ŕŕŕŕ.. :DD

Ale bola som rada, že sa zachovala ako sa zachovala. Veď mala vlastne pravdu.

La Vallierovej mi bolo ľúto, keď ju kráľ odkopol. Montespan som nemala rada už od začiatku, prišla mi taká falošná. A nakoniec to aj vyšlo najavo.

V tejto časti ju chceli zabiť ?

Nepamätám si, neviem či to je z tejto časti, ale páčilo sa mi, ako vybabrala s kráľovým bratom, keď ju chcel zabiť. Páčilo sa mi to viac ako vo filme.

Perzský šach... neznášam nič spoločné s Áziou. Všetci mi pripadajú z tamadiaľ divný. Každého dával len zabíjať a niekedy som sa cítila ako v nejako vražednom horore.

Neustále tam niekoho zabíjali a otravovali a páchali atentáty na Angeliku. Bolo to hustý no... To, že chceli zabiť aj jej syna, to bolo strašne ukrutné. Nechápala som to.

-Takže, asi tak. Nechcem veľmi prezrádzať knihu pre tých, ktorý si to možno chcú prečítať. Takže nechcem to veľmi opisovať. keby som vedela, čo sa stane, mala by som z toho oveľa menší zážitok...

Čítali ste knihu aj vy? Aký ste z nej mali dojem?
Nezabudnite sa so mnou podeliť o svoje postrehy v komentároch. Teším sa z každého jedného. :)
Prajem pekný deň!
Bleise

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Blog Archive